AKTUELNO

Više od godinu dana nakon izbora u Advokatskoj komori Beograda sporenja oko legalnosti i legitimnosti između advokata okupljenih oko Jugoslava Tintora i Vladimira Gajića se nastavljaju, a obojica se potpisuju kao predsednici Komore.

Viši sud u Beogradu potvrdio je legalnost izbora uprave Advokatske komore Beograd na čijem je čelu Jugoslav Tintor. Ovom odlukom sud je potvrdio da su sve preduzete radnje povodom izborne Skupštine advokatske komore Beograd koja je održana 13. maja prošle godine bile pravovaljane, iako ih i dalje osporava jedan deo advokata okupljenih oko advokata Vladimira Gajića.

Tu su i izbori održani 10. juna, a ostaje pitanje da li će se advokati koji ne podržavaju Tintora žaliti na ovu presudu, ili je pravda ipak zadovoljena.

Predsednik Advokatske komore Beograd Jugoslav Tintor kaže da komora funkcioniše redovno i servisira potrebe 4.650 beogradskih advokata na adresi sedišta u Dečanskoj.

- Za godinu dana smo uradili puno dobrih i važnih stvari za advokate Beograda, koji to prepoznaju - kaže Tintor za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Kaže da je advokatima omogućena zdravstvena nega i briga po pristupačnim i znatno smanjenim cenama, budući da je advokatura jako stresan posao u kojem radnici i nisu zaštićeni koliko bi trebalo.

- Komora je profesionalno udruženje koje mora da misli i o tome - kaže Tintor.

Advokat Nebojša Avlijaš kaže da Tintor nije predsednik Advokatske komore Beograda, jer nije izabran na pravno valjanim izborima.

- Lepo je ovo o čemu Tintor priča, a isto bi verovatno radio i Gajić da mu nisu uzurpirani resursi od strane Tintora i to na nasilan način - kaže Avlijaš za Pink.

Ističe da Tintor obavlja funkciju predsednika, ali nezakonito.

Foto: TV Pink

9. februara 2011. godine Advokatska komora Srbije oduzela je javna ovlašćenja Advokatskoj komori Beograd. Od tada je sve krenulo nizbrdo, pa su poništeni izbori od 2010. godine, instaliran je Jelovac. Dvojstvo vlasti još traje, a sporna je i pozicija Advokatske komore Srbije - kaže Avlijaš.

Foto: TV Pink

Tintor, pak, smatra da je slučaj AKS čista stvar. Podsetio je da je i iz AKS, kao i iz Višeg suda stigla potvrda zakonitosti rukovodstva na čijem je on čelu.

U svih oko deset pokrenutih postupaka Avlijaš i Gajić tražili su privremene mere koje su odbijene. Tri tužbe koje su pokrenuli pravosnažno su odbačene jer su tražili nešto što je nedopustivo. Kada je reč o ovim pravnim pitanjima, tu je sud da odluči. Dualitet komore u proteklih deset meseci ne postoji, postoji samo u emisijama kada dođu advokati različitih stanovišta koji serviraju sliku da postoje dve komore - kaže Tintor.

On ističe da je Avlijaš "pasionirani parničar", da "živi parničenje kao stil života" i to mu je jedina preokupacija.

- Za sve godine koliko ste u Komori niste se bavili sindikalnim aktivnostima, već ste se parničili. Vi ste paradigm suđenja u komorskim okvirima između advokata. Govornica AKB je mesto gde advokati treba da rešavaju svoje probleme, a ne sud - kaže Tintor.

#Novo jutro

#advokatska komora beograda

'